Na Mérida zijn we met een tussenstop naar een van de meest uitgestrekte natuurgebieden van Venezuela gereden. 
 
Onderweg de nodige stops bij toeristische trekpleisters. Ik kom er toch steeds weer achter dat ik veel meer een natuur- dan een cultuurmens ben. Zeker als het gaat om "dode" cultuur word ik niet echt warm. Zo stoppen we bij een oud klooster dat nu een hotel is. Leuk. Een kloostervormig hotel dus. Nee, levende cultuur is zeker leuker, zoals de talloze kleurrijke dorpjes waar we doorheen rijden. Alle huizen in vrolijke kleuren, van gifgroen tot nucleair paars. Prachtig. 
 
Onderweg veranderd het landschap zienderogen. Omdat we de Andes oversteken gaan we eerst flink de hoogte in, via het nevelwoud tot boven de boomgrens naar ruim  de 4000 meter. Lekker ijle lucht en uithijgen na iedere tien stappen. Maar prachtig uitzicht! Op die hoogte bezoeken we ook een condor-herintroductircentrum. Hier hebben ze jaren geleden geprobeerd de condor te herintroduceren in het wild. In totaal 20 van deze enorme vogels zijn in het wild uitgezet. Uiteindelijk hebben drie het overleefd en de laatste is 8 jaar geleden gespot. Wij moeten het dus doen met één eenzame condor in een kooi. 
 
Als we afgedaald zijn tot iets boven zeeniveau wordt het landschap Hollands vlak. We komen in het gebied van veehouderij en enorme ranches. Een oppervlakte van 10.000 hectare geldt hier als een kleine boerderij. Los Llanos (spreek uit:  Los Janos) wordt als één gebied aangeduid, maar alleen al het Venezuelanse deel beslaat een oppervlakte van 7x Nederland. Het bestaat uit eindeloze savannes doorkruist door veel rivieren en moerasgebieden. 
 
Na de siësta - het is hier te warm om 's middags actief te zijn - beginnen we aan een gamedrive. En wat is het hier mooi! Afwisselend droge stukken, moeras en riviertjes vol met leven. Vooral vogelaars zullen hier aan hun trekken komen, maar ook voor ons is er genoeg te zien. De vele kleurrijke vogels leveren natuurlijk een prachtig schouwspel op. Overal waar je kijkt zie je de Capybara's (een soort enorme cavia's) in en om het water liggen. Aan de waterkant luieren de kaaimannen afgewisseld door groepen schildpadden en af en toe een Orinoco-krokodil. Als toetje zien we terwijl de zon aan het zakken is een reuze miereneter. Een moeder met een baby op haar rug! 
En na het toetje komen we nog een anaconda tegen ook! Om de nek van een bruidspaar, maar toch. 
 
De volgende ochtend weer een gamedrive waar we grotendeels dezelfde dieren zien. Hoogtepunt van deze drive is echter de ranche waar we langs rijden. Hier zijn heuse cowboys koeien aan het samendrijven en de kalveren aan het vangen. Dit gaat zoals in de films: te paard en met een lasso. Een geweldig gezicht en precies wat ik me bij dit gebied voorstelde. Paard, cowboyhoed, poncho en hangsnor. Opwaaiend stof waar de koeien wegrennen op de vlucht voor de lasso. Erg stereotype maar het plaatje klopt helemaal. 
 
Na de siësta eindigen we onze tijd hier met een boottocht. Een andere kijk op dezelfde flora en fauna. De bootsman heeft wat vlees  meegenomen en piranha's gevangen om de kaaimannen en roofvogels te lokken. Een beetje dierentuin maar wel spectaculair. Ook zien we vior het eerst de rode macaw (papegaai). 
 
Met een prachtige rode zonsondergang  sluiten we deze twee mooie dagen af. 
 
 
contentmap_plugin


 
 
 

Breadcrumbs

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.