Na een wat verlate aankomst in Sri Lanka gaan we snel door naar Colombo. Half drie 's nachts komen we aan in ons hotel net buiten het centrum. Uiteraard uitslapen de volgende dag maar na het ontbijt snel aan de bak. We willen ons eerst oriënteren op de vervolgreis. Hoe werkt dat hier met trein en ander vervoer? Dus we nemen eerst de tuktuk naar het station om uit te vogelen hoe laat de volgend dag de trein naar Kandy vertrekt. Dat is makkelijk, een modern station heeft gewoon een display waar de treintijden naar de verschillende bestemmingen op rouleren. We besluiten de trein van half elf te pakken. Niet de snelste, maar voor de intercity moeten we te vroeg op!

Nadat dit geregeld is gaan we Colombo bezichtigen. We beginnen in Pettah, de wijk waar vroeger de Nederlanders verbleven. Dit is een leuke, drukke kennismaking met het Sri Lankese leven. De wijk bestaat uit straatjes vol met kraampjes en winkels. Gezellig maar ook erg druk. Om even bij te komen duiken we een museum in: het Hollandse Museum. In een oud gebouw gevestigd geeft dit kleine museum een leuk overzicht van Hollands glorie in verre oorden. De museumsuppoost leeft op als wij aangeven uit Nederland te komen en geeft ons een rondleiding langs de “linnenkasten”, “servieskasten" en oude munten. Hij vind het leuk zijn kennis van Nederlandse woorden ten toon te spreiden, dus iedere servieskast moet drie keer genoemd worden.

De lunch is onze eerste kennismaking met Sri Lankees eten. Lekkere samosas gevuld met groenten en kip.

 Treinticket

Met de trein


De volgende ochtend hetzelfde ritueel, met de tuktuk naar het station. Iets krapper dit keer omdat de rugzakken mee moeten, maar met een beetje wringen past het prima. Een kaartje kopen is zo gepiept - omgerekend €1,30 voor een rit vergelijkbaar met Utrecht naar Maastricht. Als onze trein komt is er de eerste echte verrassing. We zien de mensen al angstvallig langs de kant van het perron staan alsof ze bang zijn de trein te missen. Wij doen maar mee omdat de verwachting rijst dat het wel eens dringen zou kunnen worden. En dat is een understatement. Nog voordat de trein stil staat begint de man naast ons mee te rennen, trekt de deur open en springt er in! Iedereen lijkt vervolgens als eerste er in te willen en ik kom klem te zitten met een vrouw in de deuropening. Ik besluit haar maar voor te laten maar moet uitkijken dat dit niet betekent dat ik als allerlaatste in kan stappen. Wanneer ik uiteindelijk de coupé in loop heeft Winnie al een plekje voor ons bemachtigd. Nederland in de trein gaat een stuk vriendelijker maar haar jarenlange OV ervaring werpt hier de vruchten af!

Wanneer iedereen is ingestapt gaat het er weer een stuk vriendelijker aan toe. De treinreis zelf gaat prettig en geeft ons een mooi beeld van het land en de mensen. Op ieder station stappen verkopers van etenswaar in om het volgende station weer uit te stappen waarna de volgende verkoper in stapt.

Uiteindelijk arriveren we in Kandy waar we verwachten twee dagen te blijven.

contentmap_plugin


 
 
 

Breadcrumbs

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.