Cultureel Sri Lanka

Aangekomen in Kandy begint het cultuurhappen echt. Uiteraard ruik zie en voel je de cultuur van een land als je gewoon over straat loopt, maar historische en cultureel erfgoed bezoeken laat je een andere kant zien. Maar eerst gaan we olifantjes kijken in het olifantenweeshuis in Kegalle. Het leukst hier is het dagelijks bad dat de olifanten in de rivier nemen. Om vanaf hun vaste verblijf bij de rivier te komen moeten de dieren door het dorp heen geloodst worden, een heel spektakel met een man met megafoon voorop om mensen aan de kant te sturen voor hun eigen veiligheid. Bij de rivier weten de olifanten al wat er gaat gebeuren en ze zoeken allemaal een plekje in de rivier. Daar blijven ze stilstaan, schijnbaar wachtend op iets. Wat dat is wordt snel duidelijk: een grote tuinbouw sproeier wordt aangezet en de olifanten blijken allemaal een mooi plekje te hebben om de volle lading te ontvangen.

Kruidentuin

Sri Lanka is overwegend buddhistisch en als tweede religie doet het hindoeïsme het goed. De eerste tempels die we bezoeken zijn voor beide religies geschikt. Ze zijn gebouwd door koning Purapirahatseflats de zoveelste, zelf buddhistisch en getrouwd met een Hindoe. Terwijl we wandelen van tempel naar tempel vraagt onze gids bij vrijwel iedere boom en struik of we weten wat het is. In de botanische tuinen hebben we kruidnagel gezien, dus antwoorden we maar “clove“. Die komen we ook tegen, maar ook kaneel, kerrie, kardemom, kurkuma en tamarinde. Veel laat hij ons proeven voor hij zegt wat het is. Knabbelen aan een steeltje van een blad proef je de kaneel, een gekneusd blad ruikt naar kruidnagel. Vooral de tamarindeboon valt in de smaak bij Winnie, zo'n zuur gezicht heb ik zelden gezien!

Na Kandy reizen we door naar Dambulla met de bus. Weer een heel andere ervaring dan de trein, de buschauffeurs hier rijden echt als idioten, toeterend naar hun voorliggers zodat die naar de kant gaan en de bus kan inhalen ook al komt er een tegenligger aan. In Dambulla zitten we in zo'n fijn guesthouse dat we besluiten hier 5 nachten te blijven. De plekken in de omgeving die we willen bezoeken blijken prima als dagtocht hier vandaan te doen te zijn, dus er is geen reden ons boeltje iedere keer te pakken voor een overnachting ergens anders.

Historisch Sri Lanka


In Dambulla zelf zijn de beroemde grottempels te bezoeken, deels natuurlijke en deels uitgehakte grotten vol met buddhabeelden en muurschilderingen. Een lange klim naar boven maar hier zien we ook onze eerste aapjes van de reis. Van de grottempels wandelen we naar de gouden tempel waar een enorme gouden Buddha op het dak zit.

Onze eerste dagtocht gaat naar Sigiriya, een enorme rots die op de vlakte staat waarop in vroeger tijden een koning zijn paleis heeft gebouwd. Hoewel het best wel een klim is doen we het verplicht rustig aan. Het is zo druk dat we in een lange rij mensen naar boven sukkelen. Het langzame tempo blijkt een oorzaak te hebben in een stel dat dit een goed moment vindt hun 4 of 5 jarige kind te leren traplopen. Op een smalle wenteltrap zien we hem een paar honderd meter verderop op handen en voeten naar boven kruipen, en lange rij mensen achter hem aan schuifelend.

Boven gekomen is het uitzicht indrukwekkend. Van het oorspronkelijke paleis is alleen de fundering en wat lage muurtjes over, maar wat een plek om te wonen! Op de klim naar boven toe dan, maar die koning zal wel omhoog gedragen zijn.

De volgende dag staat Pollonurawa op het programma. Een middeleeuwse stad waar veel historie zichtbaar is en we de ene tempel na pagode bezoeken. We zijn met de tuktuk dus weer kunnen fijn ons eigen tempo bepalen.

De laatse tocht gaat per bus naar Anuradapura. De oudste stad van Sri Lanka en lang het middelpunt van de Lankese geschiedenis. Hoewel veel ouder dan Pollonurawa wordt Anuradapura actief gebruikt als bedevaartsoord en zijn de grootste tempels druk bezocht, met bloemenofferandes rondom. Het belangrijkste onderdeel van Anuradapura is Jaya Sri Maha Bodhi, waar een bo-boom staat die is gegroeid van een ent van de boom in India waar Buddha na zoveel jaar meditatie nirvana heeft bereikt.

Vanaf Dambulla gaat de reis weer zuidwaarts, naar de omgeving van Nuwara Eliya.

contentmap_plugin


 
 
 

Breadcrumbs

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.