Een van de redenen om voor de reis te kiezen die ik nu doe is de vele bushcamps die we aandoen. Het is een kampeerreis, dus iedere dag slapen in een tentje en zelf eten koken. Het bijzondere aan bushcamps is echter dat je op de echt afgelegen plekken komt waar in de wijde omgeving niemand te bekennen is.

De eerste bushcamp die we aandeden was in de Okavango Delta. Het kamperen in de wildernis was in dit geval optioneel: je kon een aantal dagen in Maun blijven, of 1 of twee nachten midden in de delta verblijven. Geen moeilijke keus lijkt me.

De Okavango Delta is 's werelds grootste binnenlandse delta, iets groter dan eenderde van Nederland. Hij ontstaat waar de Okavango rivieruitstroomt op de Kalahari woestijn, waar het een oase van groen vormt.

Om op de kampeerplaats te komen worden we eerst met 4x4's tot in de delta gereden, zo ver als met wielen mogelijk is. Vervolgens laden we onze benodigdheden voor 3 dagen kamperen (bier, chips :P ) in een aantal mokoro's. Mokoro's zijn het traditionele vervoermiddel in de delta. Het zijn een soort kano's die in een stuk zijn uitgesneden uit een boomstam. Vroeger werden ze gemaakt van de bomen die in de delta groeien, maar sinds dat verboden is worden ze handgesneden uit de stam van de epoxyboom ;).

Na drie uur rondgevaren te hebben door de smalle kanalen en te hebben genoten van de rust en de omgeving worden we afgezet op een van de vele eilandjes. Hier wordt eerst de grondbegroeing grotendeels weggehaald voor we onze tenten kunnen opzetten. En goed teken dat dit niet een standaard kampeerplek is. Vervolgens natuurlijk de hoognodigde voorziening treffen: een diepe kuil graven voor de mensen die niet drie dagen hun behoefte kunnen ophouden, kampvuurtje stoken en tentjes opzetten. Daarna is het drie dagen genieten van de rust. We doen een aantal game-walks, maar omdat het net na het natte seizoen is zien we op een paar zebra's na niet veel wild. In het droge seizoen is de kans groter, omdat de dieren dan naar de paar beschikbare "watering holes" moeten komen om te drinken. Nu is overal water beschikbaar. Het water is hier zo schoon dat wij het ook kunnen drinken. Naast de gamewalks gaan we lekker zwemmen (nou ja, in een meter diep water is zwemmen wat veel gezegd). Onderweg naar de zwemplek komen we een paar pythons tegen, wat een aantal van mijn reisgenoten toch wel doet twijfelen of ze wel te water willen gaan. Maar tijdens het zwemmen zijn de enige dieren die we zien de bloedzuigers die zich tegoed doen aan ons heerlijk warme bloed!

Na de  Okavango Delta hebben we een nacht op een "gewone" camping, gevolgd door weer een bushcamp. Dit patroon houden we vervolgens aan: een of twe nachten bushcamp gevolgd door een nacht op een camping met wat voorzieningen (toilet, minimaal koud stromend water).

De mooiste bushcamp tot nu toe was wel bij Brandberg. Een campsite die onze tourleader zelf niet kende, maar onze chauffeur wel. Een eenzame plek aan de voet van een berg, met prachtige uitzichten op zons op- en ondergang en geen kip te bekennen in de wijde omgeving.

Volgens mij de enige manier om Afrika echt te beleven!


 
 
 

Breadcrumbs

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.