Nog even last minute een laatste blogje. De rest van de groep is gisternacht vertrokken en een paar uur geleden in de regen geland :D. Ik mocht lekker nog een dagje alleen Mumbai onveilig maken en vertrek over een uurtje of 12.

Maar nog even terug naar de hoogtepunten van de vorige blog. Ik ben er namelijk eentje vergeten. Het was vorige week Diwali in India. Losse vertaling: feest van het licht. Een week lang een soort hindoestaanse versie van kerst, met veel versierde huizen (met bananebladeren en guirlandes), idem de tractors, vrachtwagens en tuktuks en alle kindjes in mooie nieuwe kleren. 's Avonds vaak vuurwerk, het leukst natuurlijk als men de duizendklappers midden op een druk kruispunt afsteekt :D

De laatste twee stops van de reis zijn twee uitersten. Tot eergisteren waren we twee dagen in Goa. Easy going, stranden, palmbomen en verder niet heel veel te doen behalve strandliggen en cocktails drinken. Omdat wij in een redelijk afgelegen deel van Goa zaten hadden we op het strand zelfs geen iritante verkopers van kralen, kettinkjes en andere prullaria (hadden we die rotzooi maar nooit hier naartoe gebracht met de VOC, we krijgen het nu dubbel zo hard weer terug!). Maar aangezien Goa aan de zee ligt, moet ik natuurlijk een dagje duiken. Ik heb een klein duikcentrum uitgekozen die gerund wordt door een Thaise jongen. Een klein duikcentruk, dus wordt van de duikers verwacht dat ze zelf wel een beetje meehelpen. Dus we tillen met z'n allen de boot het water in en varen met 6 man richting een eilandje voor de kust. Er zijn naast mij nog drie andere duikers, waaronder eentje die met z'n Open Water cursus bezig is. Die gaat dus met een instructeur te water, terwijl de twee anderen en ik met een gids mee gaan.

De eerste duik is op een wrak die hier in 1948 is gezonken, de SS Marie. Als we te water gaan doet de zee me denken aan de noordzee: groening van kleur en veel algen/plankton. Het zicht is ook maar een metertje of 8. De noordzee dus, maar dan wel met 28 graden. Het wrak is mooi, maar lang niet zo uitbundig begroeid als ik gedacht had. Het leven er omheen herken ik grotendeels van de Rode Zee (wimpelvissen, schorpioenvissen, puffers), maar de diversiteit is toch een stuk minder.

De tweede duik doen we op een rif aan de andere kant van het eiland. Een rotsrif met daarop veel tafelkoralen en zweepkoraal. Ook hier valt het aantal soorten tegen, maar al met al toch een leuke duik met een netmurene, een paar krabbetjes (m'n diner voor strax?) en veel sergeant majors.

Na Goa gaan we met de nachttrein richting Mumbai. De trein zelf valt me 100% mee; ik had een vies geheel verwacht met teveel mensen aan boord. Het is echter best schoon (naar Indiase begrippen dan), ik heb niet een kakkerlak gezien. Maar van slapen komt toch niet veel. Het is natuurlijk wel lawaaiig met af en toe huilende kinderen, mensen die heen en weer stommelen, gesnurk en het incidentele geschud van de trein. Als we om 6 uur aankomen in Mumbai is iedereen dus best stuk, maar ik ga samen met een paar andere toch direct op stap. Slapen doen we thuis wel weer.

Voor een miljoenenstad (aantal inwoners: net zoveel als Nederland, 16 miljoen) is het best rustig. De hektiek op de straten is te overzien, mede doordat er geen tuktuks rondrijden. Zelfs oversteken is niet direct een zelfmoordmissie hoewel je natuurlijk wel moet uitkijken en vooral niet moet aarzelen. De taxis rijden op de millimeter nauwkeurig wat in het begin wel wat schrik oplevert.

Verder is Mumbai een stad van uitersten. De Engelse invloed is nog sterk aanwezig met een Universiteitsgebouw die zo uit Oxford zou kunnen komen, cricket spelen in het park en thee drinken onder een parasolletje. Totdat je een markt inloopt, waar je weer helemaal in India bent met de inmiddels bekende mengelmoes van geuren en kleuren. Helaas is het niet meer gelukt een Bollywood film te gaan kijken, je kan toch maar zoveel activiteien in een dag stoppen.

De score aan souvenirs tot nu toe: thee, verschillende kruiden (ik denk dat ik de boemboes in nederland maar laf zal vinden, dus ik zal eens zelf gaan proberen lekkere curries te gaan maken), wierook, geurende olie├źn, een paar overhemden (maatwerk) en een mooi indiaas hemd. Nog op het verlanglijstje (ik heb nog een paar uur): een mooi Ganesha of Shiva beeldje. Oh, en mam, voor jou heb ik weer wat met een verhaal er achter :D


 
 
 

Breadcrumbs

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.